本年度は具体的な調査地として東北地域では宮城県大崎市, 東海地域では愛知県半田市と静岡県伊東市, そのほか比較の意味で北陸地域の富山県射水市において史料調査を行った。
研究代表者はこれまで日本各地の醤油醸造業史の調査, 研究を行ってきた。そのうち主たる成果は関東の銚子, 野田, 東海の半田, 九州の福岡において挙げてきたが, 近年ではさらに調査地域を広げ, 東北の野辺地の調査も行っている。本年度の調査地のうち, 大崎市, 伊東市の史料所在調査は, さらに視野を広げるべく行ったものであった。大崎市, 伊東市はそれぞれの地域の古くからの観光地であり, 飲食店が多く, 醤油の需要も多いことから, 多くの関連史料が残っていることが期待されたが, 現在のところまとまった史料は発見できていない。
半田市の小栗宏次家(旧萬三商店)の史料調査は, これまで同家を対象として行ってきた研究をさらに進めるためのものであった。これまでの同家での研究は, 戦前期を対象としたものであったが, 本年度は戦後期にまで調査対象を広げた。戦後期の同家の重要な出来事として, 滋賀県大津に支店を持ったことが挙げられるが, 東海地域の醤油醸造業者が他地域でどのように経営を展開したのか, 今後追求していきたい。
射水市では, 新湊博物館所蔵片口屋文書の調査を行った。片口屋は射水市内の小規模醤油醸造家で, 幕末期以降の経営史料を大量に残している。今回が初めての調査で, 今後調査を継続する必要があるが, 地域に根ざした醤油醸造業者の実態に迫ることを目指していきたい。
以上, 本年度の研究は, 日本各地に展開してきた醤油醸造業の地域的特色を明らかにするという大きな目標に向けての基礎となるものであり, いずれ論文や著書の中でまとめたい。
This fiscal year, as a specific research site, Miyagi prefecture Osaki city in the Tohoku region, Handa city in Aichi prefecture and Ito city in Shizuoka prefecture in the Tokai region, and other historical survey in the Imizu city in Toyama prefecture in the Hokuriku region in the sense of comparison.
The researcher have conducted research on the history of soy sauce brewing business in various parts of Japan. Among them, the main results have been mentioned in Choshi, Noda, Handa, and Fukuoka. In recent years, however, the survey area has been expanded further and the survey of the Noheji is also conducted. Among the survey areas of this fiscal year, search for historical documents in Osaki City and Ito City were done to expand research areas. Osaki city and Ito city are old tourist spots in each area, there are many restaurants and there are also many demand for soy sauce, so many related historical materials were expected to remain, but for now, the researcher cannot find the historical materials.
A survey on the historical records of Koji Oguri (former Mansan Shoten) in Handa City was intended to further advance the research that has been conducted for the same family. Previous studies at the same house were targeted for the prewar period, but this fiscal year expanded the scope of the study to postwar period. As an important event of the same house in the postwar period, We can mention that it had a branch in Otsu, Shiga Prefecture. I would like to pursue in the future how the soy sauce brewer in the Tokai region developed management in other areas.
In Imizu City, the researcher conducted a survey of Kataguchiya's documents in the Shinmonotomi Museum. Kataguchiya is a small-scale soy sauce brewer in Imizu city, leaving a lot of management documents after the end of the Tokugawa period. This survey was the first time, so it is necessary for us to continue the survey. The researcher would like to aim for closer to the actual situation of local soy sauce brewer.
Thus, this year's research is the foundation for the great goal of clarifying the regional characteristics of the soy sauce brewing industry that has been deployed throughout Japan, and the researcher would like to summarize in both papers and books.
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