慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

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2021000003-20210101  
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本文公開日
 
タイトル
タイトル 菓子と間食の社会文化史  
カナ カシ ト カンショク ノ シャカイ ブンカシ  
ローマ字 Kashi to kanshoku no shakai bunkashi  
別タイトル
名前 A social and cultural history of sweets and snacking  
カナ  
ローマ字  
著者
名前 光田, 達矢  
カナ ミツダ, タツヤ  
ローマ字 Mitsuda, Tatsuya  
所属 慶應義塾大学経済学部准教授  
所属(翻訳)  
役割 Research team head  
外部リンク  
 
出版地
 
出版者
名前 慶應義塾大学  
カナ ケイオウ ギジュク ダイガク  
ローマ字 Keiō gijuku daigaku  
日付
出版年(from:yyyy) 2022  
出版年(to:yyyy)  
作成日(yyyy-mm-dd)  
更新日(yyyy-mm-dd)  
記録日(yyyy-mm-dd)  
形態
1 pdf  
上位タイトル
名前 学事振興資金研究成果実績報告書  
翻訳  
 
 
2021  
 
開始ページ  
終了ページ  
ISSN
 
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII論文ID
 
医中誌ID
 
その他ID
 
博士論文情報
学位授与番号  
学位授与年月日  
学位名  
学位授与機関  
抄録
Eating in Between: Sweets and Snacking in Modern Japan という題名でハワイ大学出版会より単著が刊行予定である。近代化とともに菓子の生産と消費が拡大する中、日本社会がどのように間食と向き合い、どのような価値をお菓子に見出してきたのかを問い、高度甘味社会・間食大衆社会への変遷を分析することが目的である。当該年度は本研究の最終年度であった。研究が対象とする時代を、明治後期(1870 年代)から昭和後期(1970 年代)に絞り、間食大衆社会の台頭する約 100 年の変化とその要因を解明した。大人から子どもへ消費者が移ったこと、和菓子から洋菓子へと嗜好が変化したこと、家内制手工業から工場制機械工業へと生産体制が様変わりしたこと、洋菓子は当初健康食として普及したが後に子どもの健康を害する加工食品として問題視されるようになったこと、合理化する世の中で贈り物として持つ機能が見直されていったことなどを取り上げた。近代化する社会において、菓子が日常生活にいかにして根を下ろし、人間関係をどのように規定するに至ったのか―。高度甘味社会の成立条件を浮き彫りにすることができた。当該年度は、Association of Asian Studiesにて論文を発表を実施し、甘味を歴史的に研究する世界の研究者とパネルを組んだ。また、出版社に提出する原稿の英文校正も依頼し、著書の出版に向けた最終活動に従事した。
A monograph entitled "Eating in Between: Sweets and Snacking in Modern Japan" is forthcoming from the University of Hawaii Press. As a result of modernization, the production and consumption of confectionery expanded, inviting questions about the value of snacking and sweets for society at large.
The aim was to analyze the transition to a society in which sweets and snacks became a part of consumer society. In its final year, the investigation covered the late Meiji period (1870s) to the late Showa period (1970s) to elucidate the changes and their factors over a period of about 100 years during the rise of mass snacking society. The following factors were identified: the shift of consumers from adults to children; the change in tastes from Japanese confectionery to Western confectionery; the change in production systems from cottage industry to factory-based machine industry; the spread of Western confectionery as a healthy food at first, which later became problematic as a processed food that was harmful to children's health; the shift in the rationalization of the world to a emphasis more on emotions; the investigation also revealed the changing function of sweets as gifts. How did confectionery take root in everyday life in modernizing societies, and how did it come to define human relationships? The conditions for the establishment of a highly sweet-tasting society were highlighted. In the year under review, I presented a paper at the Association of Asian Studies and formed a panel with researchers from around the world engaged with the historical study of sweetness. The completed manuscript was also sent for English editing.
 
目次

 
キーワード
 
NDC
 
注記

 
言語
日本語  

英語  
資源タイプ
text  
ジャンル
Research Paper  
著者版フラグ
publisher  
関連DOI
アクセス条件

 
最終更新日
Feb 16, 2024 14:10:21  
作成日
Feb 16, 2024 14:10:21  
所有者
mediacenter
 
更新履歴
Feb 16, 2024    インデックス を変更
 
インデックス
/ Public / 塾内助成報告書 / 学事振興資金研究成果実績報告書 / 2021年度
 
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