コロナ禍により予定していた沖縄と静岡への出張が取りやめになり、十分な情報が集まらなかったことからいまだ本の執筆に至っていない点は残念というしかない。こうした制約下で文献やzoomによる取材を通じて得られた情報をもとに成果発表の構想を練っているというのが現在の状況である。フルーツは多様性のある財であり、その用途別に市場が形成され、差別化の程度に応じたプライシングがなされていることは前年の調査によって明らかになった。また、生産者の高齢化や重い作業負担による担い手の減少への対策として、商品の差別化を通じた高付加価値化と作業の効率化は、各県に設置された試験場が解決すべき課題となっている。本年度は、栃木県のいちご研究所ならびに愛媛県のみかん研究所での取材を通じて上記の課題への取り組みについて調査を行った。ともに競争激化による価格下落を防ぐため、県独自の新品種開発による囲い込みを実施している。ただ、早生品種の代表である温州みかんについては、遺伝子の特性から新品種開発が難しく、時期をずらした出荷ならびに産地特性による差別化を図っているが、高付加価値化のためには人海戦術による選果作業のコスト負担が高くなることから、今後の継続性に疑問符がつく。一方、中晩柑では新品種が続々と出てはいるものの、年末商戦に間に合わないため高付加価値化による売り上げの増加にはむすびつきにくいという問題がある。いちごについては、その色合いの鮮やかさからスーパーの店頭に置かれやすいことから、新品種の開発は高付加価値という側面よりも店頭に置かれる時期をなるべく長くするという目的でなされていると思われる。今後も、こうしたフルーツの多様な属性に目を向けて整理しつつ、本の執筆を目指していきたいと考えている。
Due to the COVID-19 pandemic, it is difficult for me to complete the research with a field survey of fruit growers. In the severe current situation, I had to plan how to make an achievement based on limited information collected from books, documents, and online interviews. Fruits with a variety of different market characteristics depend on their attributes and ultimately lead to price discrimination. To attract younger generations to fruit growing, local governments of agricultural research institutes have undertaken research and development to increase the added value of fruit and reduce workload. This year, I visited the Tochigi Strawberry Research Institute and the Ehime Citrus-Fruits Research Institute and conducted research on their research programs. For instance, in case of Japanese tangerines with polyembryony it is difficult to develop a high-grade variety through an ordinary mating process. Laborious and time-consuming fruit selection and regional characteristics (terroir) could only be a strategy for the increase in value added. Because strawberry, on the other hand, with lovely shape and fresh red is widely welcome near an entrance of the supermarket, the institute is aiming at an expansion of a harvest season to increase farmer's income. In this research I will continue to concentrate on a variety of fruits and finally publish a book on this subject.
|