アイテムタイプ |
Article |
ID |
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プレビュー |
画像 |
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キャプション |
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本文 |
KAKEN_19K16321seika.pdf
Type |
:application/pdf |
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Last updated |
:May 17, 2022 |
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本文公開日 |
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タイトル |
タイトル |
ボロン酸を用いるクロスカップリング反応を基盤としたタンパク質化学修飾法の開発
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カナ |
ボロンサン オ モチイル クロス カップリング ハンノウ オ キバン トシタ タンパクシツ カガク シュウショクホウ ノ カイハツ
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ローマ字 |
Boronsan o mochiiru kurosu kappuringu hannō o kiban toshita tanpakushitsu kagaku shūshokuhō no kaihatsu
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別タイトル |
名前 |
Development of metal-mediated cross-coupling reactions for protein modification
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カナ |
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ローマ字 |
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著者 |
名前 |
花屋, 賢悟
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カナ |
ハナヤ, ケンゴ
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ローマ字 |
Hanaya, Kengo
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所属 |
慶應義塾大学・薬学部 (芝共立) ・講師
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所属(翻訳) |
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役割 |
Research team head
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外部リンク |
科研費研究者番号 : 50637262
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版 |
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出版地 |
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出版者 |
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日付 |
出版年(from:yyyy) |
2021
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出版年(to:yyyy) |
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作成日(yyyy-mm-dd) |
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更新日(yyyy-mm-dd) |
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記録日(yyyy-mm-dd) |
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形態 |
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上位タイトル |
名前 |
科学研究費補助金研究成果報告書
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翻訳 |
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巻 |
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号 |
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年 |
2020
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月 |
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開始ページ |
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終了ページ |
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ISSN |
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ISBN |
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DOI |
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URI |
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JaLCDOI |
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NII論文ID |
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医中誌ID |
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その他ID |
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博士論文情報 |
学位授与番号 |
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学位授与年月日 |
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学位名 |
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学位授与機関 |
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抄録 |
ペプチドやタンパク質は約20種類のアミノ酸が連結してできたポリマーである。本研究では、銅イオンを利用したクロスカップリング反応でチロシン残基に人工分子を結合する手法(化学修飾法)を開発した。しかし反応条件は過酷でタンパク質中のチロシン残基の化学修飾には応用できなかった。
上記研究と並行して、申請者が以前報告したシステインの化学修飾法を基にニッケルイオンを用いて炭素-硫黄結合を形成する有機合成反応を開発した。弱塩基性、空気中、室温という温和な条件で種々のスルフィドが合成できた。
A peptide and a protein are polymers consisting of ca. 20 kinds of natural amino acids. In this study, we have developed the reaction for incorporating an artificial molecule to tyrosine (chemical modification method) by the cross-coupling reaction using copper ions. However, the optimized reaction conditions were harsh to apply to the chemical modification of tyrosine residues in proteins.
In parallel with the above research, we developed Ni(II)-mediated C-S cross-coupling based on the chemical modification method of cysteine previously reported. The reaction offers an extremely mild and operationally convenient method to access a wide variety of alkyl aryl sulfides and diaryl sulfides without using expensive transition metals nor specialized and expensive ligands.
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目次 |
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キーワード |
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NDC |
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注記 |
研究種目 : 若手研究
研究期間 : 2019~2020
課題番号 : 19K16321
研究分野 : 有機化学
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言語 |
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資源タイプ |
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ジャンル |
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著者版フラグ |
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関連DOI |
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アクセス条件 |
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関連アイテム |
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