慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)

Home  »»  Listing item  »»  Detail

Detail

Item Type Article
ID
AN00234698-20001200-00686118  
Preview
Image
thumbnail  
Caption  
Full text
AN00234698-20001200-00686118.pdf
Type :application/pdf Download
Size :1.2 MB
Last updated :Apr 26, 2007
Downloads : 1446

Total downloads since Apr 26, 2007 : 1446
 
Release Date
 
Title
Title 日本橋浜町2・3丁目商業史覚書  
Kana ニホンバシ ハマチョウ 2 3 チョウメ ショウギョウシ オボエガキ  
Romanization  
Other Title
Title Historical Study of Commerce of Nihonbashi, Case of Hamacho-2 and 3 chome  
Kana  
Romanization  
Creator
Name 白石, 孝  
Kana  
Romanization Shiraishi, Takashi  
Affiliation 慶應義塾大学商学部  
Affiliation (Translated)  
Role  
Link  
Edition
 
Place
 
Publisher
Name  
Kana  
Romanization  
Date
Issued (from:yyyy) 2000  
Issued (to:yyyy)  
Created (yyyy-mm-dd)  
Updated (yyyy-mm-dd)  
Captured (yyyy-mm-dd)  
Physical description
 
Source Title
Name 三田商学研究  
Name (Translated) Mita business review  
Volume 43  
Issue 5  
Year 2000  
Month 12  
Start page 35  
End page  
ISSN
0544571X  
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII Article ID
 
Ichushi ID
 
Other ID
 
Doctoral dissertation
Dissertation Number  
Date of granted  
Degree name  
Degree grantor  
Abstract
本稿は前稿の浜町1丁目に続き,その町の2・3丁目について,街並みを形成する商業史的特徴を記したものである。江戸時代にこの地がいかなる武家屋敷地であったかを,いくつかの地区に分けて詳述して,その特徴を指摘すると共に,2丁目と3丁目の違いから,明治の新政府のもとでの町の変容に及ぶ。明治初期のこれらの町の土地所有者をみるが,商業化を含め,停滞的な町の姿を探る。これが変化してゆくのは遅く,明治20年後半以降とみるが,明治に入っての最初の商業化の動きであった魚市場開設のいきさつから,更にこの広い敷地利用の陶器商の進
 
Table of contents

 
Keyword
武家屋敷  

奥医師  

文化・文久  

秋光園  

旗本・御家人屋敷  

武家地処理  

活券図  

官員拝借邸規則  

長岡子爵邸  

新政府の官僚  

維新ショック  

寄留戸数  

浜町魚市場  

島津邸跡利用  

地域の商業化  

陶器商  

業者の集合化  

新中洲  

新大橋  

菖蒲河岸  

芝居茶屋・待合  

明治産  

営業規模の特徴  

土地所有パターン  
NDC
 
Note

 
Language
日本語  
Type of resource
text  
Genre
Journal Article  
Text version
publisher  
Related DOI
Access conditions

 
Last modified date
May 08, 2024 08:15:25  
Creation date
Apr 26, 2007 15:09:48  
Registerd by
mediacenter
 
History
 
Index
/ Public / Faculty of Business and Commerce / Mita business review / 43 (2000) / 43(5) 200012
 
Related to