アイテムタイプ |
Article |
ID |
|
プレビュー |
画像 |
|
キャプション |
|
|
本文 |
AN00150430-00000128-0347.pdf
Type |
:application/pdf |
Download
|
Size |
:1.3 MB
|
Last updated |
:Jul 3, 2012 |
Downloads |
: 7180 |
Total downloads since Jul 3, 2012 : 7180
|
|
本文公開日 |
|
タイトル |
タイトル |
ナマコ食文化の変容に関する考察 : 中国・遼東半島の事例を中心に
|
カナ |
ナマコ ショクブンカ ノ ヘンヨウ ニ カンスル コウサツ : チュウゴク・リョウトウ ハントウ ノ ジレイ オ チュウシン ニ
|
ローマ字 |
Namako shokubunka no henyo ni kansuru kosatsu : Chugoku Ryoto hanto no jirei o chushin ni
|
|
別タイトル |
名前 |
The study on the transformation of the food culture of eating sea cucumbers : the case of Liaodong peninsula in China
|
カナ |
|
ローマ字 |
|
|
著者 |
名前 |
王, 慧琴
|
カナ |
オウ, ケイキン
|
ローマ字 |
Wang, HuiQin
|
所属 |
慶應義塾大学総合政策学部非常勤講師
|
所属(翻訳) |
|
役割 |
|
外部リンク |
|
|
版 |
|
出版地 |
|
出版者 |
名前 |
三田哲學會
|
カナ |
ミタ テツガクカイ
|
ローマ字 |
Mita tetsugakukai
|
|
日付 |
出版年(from:yyyy) |
2012
|
出版年(to:yyyy) |
|
作成日(yyyy-mm-dd) |
|
更新日(yyyy-mm-dd) |
|
記録日(yyyy-mm-dd) |
|
|
形態 |
|
上位タイトル |
名前 |
哲學
|
翻訳 |
|
巻 |
|
号 |
128
|
年 |
2012
|
月 |
3
|
開始ページ |
347
|
終了ページ |
367
|
|
ISSN |
|
ISBN |
|
DOI |
|
URI |
|
JaLCDOI |
|
NII論文ID |
|
医中誌ID |
|
その他ID |
|
博士論文情報 |
学位授与番号 |
|
学位授与年月日 |
|
学位名 |
|
学位授与機関 |
|
|
抄録 |
There have been great transformations in Chinese food culture under the economic development in recent years. As people become conscious about the health condition due to the improvement of living standards and the spreading the natural and nutrient foods. Among these foods, people have paid to a special attention to the food culture of eating sea cucumbers. As a luxury good, the demand for sea cucumbers have become increasing annually and their price has to reach high standard in the last decade. The changes in the food-market have affect to a direct impact on food culture.
This paper analyzes previous studies on the food culture of eating sea cucumbers and shows the historical context of the food culture as well as its current context from an anthropological perspective.
Furthermore, by looking into the specific cases, it reveals how the culture of eating sea cucumbers spread across the Liaodong peninsula. This paper pays special attention to the process of how the culture of eating sea cucumbers changes and explores the factors that prompted this kind of social change. It also summarizes the characteristics of the present food culture of eating sea cucumbers through an analysis of the decrease in reconstitution of exhausting the time to make into the original state and technological improvements in the processing of sea cucumbers.
|
|
目次 |
|
キーワード |
|
NDC |
|
注記 |
特集 : 社会学 社会心理学 文化人類学
投稿論文
|
|
言語 |
|
資源タイプ |
|
ジャンル |
|
著者版フラグ |
|
関連DOI |
|
アクセス条件 |
|
最終更新日 |
|
作成日 |
|
所有者 |
|
更新履歴 |
Dec 12, 2013 | | コメント, フリーキーワード, 抄録 を変更 |
|
|
インデックス |
|
関連アイテム |
|