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AA12949557-00000001-0001  
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本文公開日
 
タイトル
タイトル How Taiwanese, Korean, and Manchurian cuisines were designed : a comparative study on colonial cuisines in the Japanese empire  
カナ  
ローマ字  
別タイトル
名前  
カナ  
ローマ字  
著者
名前 岩間, 一弘  
カナ イワマ, カズヒロ  
ローマ字 Kazuhiro, Iwama  
所属 慶應義塾大学  
所属(翻訳) Keio University  
役割  
外部リンク  
 
出版地
Tokyo  
出版者
名前 Department of Asian History, Faculty of Letters, Keio University  
カナ  
ローマ字  
日付
出版年(from:yyyy) 2022  
出版年(to:yyyy)  
作成日(yyyy-mm-dd)  
更新日(yyyy-mm-dd)  
記録日(yyyy-mm-dd)  
形態
 
上位タイトル
名前 Al-Madaniyya : Keio bulletin of Middle Eastern and Asian urban history  
翻訳  
 
1  
2021  
 
開始ページ [1]  
終了ページ 20  
ISSN
27583376  
ISBN
 
DOI
10.50881/almadaniyya.1.0_1
URI
JaLCDOI
NII論文ID
 
医中誌ID
 
その他ID
 
博士論文情報
学位授与番号  
学位授与年月日  
学位名  
学位授与機関  
抄録
This article considers the characteristics of the Japanese Empire’s food culture among the colonial empires of world history. It points out that Japanese people have a strong interest in colonial cuisines, such as “Taiwanese cuisine,” “Korean cuisine,” and “Manchurian cuisine.” While Korean cuisine sometimes became an expression of nationalism in the colony, Taiwanese cuisine and Manchurian cuisine were mainly promoted by Japanese colonists. This article considers the whole picture of Manchurian cuisine, in particular, for the first time. In addition, Crown Prince Hirohito (later Emperor Shōwa) tasted Taiwanese cuisine in Taipei in 1923 and food from the Chinese continent in Tokyo on New Year’s Day in 1940. These meals are interpreted as political ceremonies symbolizing the integration of the Japanese Empire.
 
目次

 
キーワード
Manchurian cuisine  

Japanese Colonialism  

Hirohito (Emperor Shōwa)  

bean sprouts  

sorghum vulgare (kaoliang)  

Mongolian barbeque (Jingisucan)  

gyoza  
NDC
 
注記
Articles
 
言語
英語  
資源タイプ
text  
ジャンル
Journal Article  
著者版フラグ
publisher  
関連DOI
アクセス条件

 
最終更新日
Sep 28, 2023 11:27:53  
作成日
Dec 01, 2022 11:10:19  
所有者
mediacenter
 
更新履歴
Dec 1, 2022    インデックス を変更
Dec 1, 2022    本文公開日,著者版フラグ を変更
Sep 28, 2023    上位タイトル 開始ページ を変更
 
インデックス
/ Public / 文学部 / [東洋史学] Al-Madaniyya / 1 (2021)
 
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