慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)

ホーム  »»  アイテム一覧  »»  アイテム詳細

アイテム詳細

アイテムタイプ Article
ID
KO40001001-00002012-0209  
プレビュー
画像
thumbnail  
キャプション  
本文
KO40001001-00002012-0209.pdf
Type :application/pdf Download
Size :1.9 MB
Last updated :Sep 13, 2021
Downloads : 2212

Total downloads since Sep 13, 2021 : 2212
 
本文公開日
 
タイトル
タイトル Food media : enhancing food experiences through technology  
カナ  
ローマ字  
別タイトル
名前  
カナ  
ローマ字  
著者
名前 Harupuka, Veronika  
カナ ハルプカ, ベロニカ  
ローマ字  
所属  
所属(翻訳)  
役割 Dissertant  
外部リンク  

名前 Cheok, Adrian David  
カナ チェオク, エイドリアン  
ローマ字  
所属  
所属(翻訳)  
役割 Thesis advisor  
外部リンク  
 
出版地
横浜  
出版者
名前 慶應義塾大学大学院メディアデザイン研究科  
カナ ケイオウ ギジュク ダイガク ダイガクイン メディア デザイン ケンキュウカ  
ローマ字 Keio gijuku daigaku daigakuin media dezain kenkyuka  
日付
出版年(from:yyyy) 2012  
出版年(to:yyyy)  
作成日(yyyy-mm-dd)  
更新日(yyyy-mm-dd)  
記録日(yyyy-mm-dd)  
形態
vii, 47 p.  
上位タイトル
名前  
翻訳  
 
 
 
 
開始ページ  
終了ページ  
ISSN
 
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII論文ID
 
医中誌ID
 
その他ID
 
博士論文情報
学位授与番号  
学位授与年月日  
学位名  
学位授与機関  
抄録
Our modern lifestyles are distancing us from the process of food production. Being less engaged with how our food is prepared contributes to unhealthy eating habits. This lifestyle also leaves us with less time for sharing quality face-to-face communication with our friends and loved ones. Less quality time together leads to poorer quality relationships.
In our fast evolving, highly technological world, we don't spend quality time cooking or eating together because our attention is split. Due to the wonders of modern technology, we have lost the habit of working only regular business hours. We are constantly bombarded by other demands on our time.
How can we bring people back to the dinner table together, giving each other their undivided attention? How can we find a way to bring fun back into the kitchen, engaging people with cooking?
The aim of this research is to use Media Design to re-engage people with food experiences by bringing fun into cooking and eating. Through the design and implementation of several prototypes, we have attempted to answer these questions.
This thesis explores the time line of the Kitchen and FoodMedia projects through four prototype systems-Flavour Visualisation, Co-Dining System, Cake Cutting and Chop Chop.
Through demonstrations, surveys and user experience analysis, we have tested our prototypes and shown that using Augmented Reality technologies in a kitchen or dining setting has no detriment over traditional tools and techniques, and enhances user experience.
 
目次

 
キーワード
Augmented Reality  

Multi-Sensory  

Food  

Media  
NDC
 
注記
修士学位論文. 2012年度メディアデザイン学 第209号
 
言語
英語  
資源タイプ
text  
ジャンル
Thesis or Dissertation  
著者版フラグ
publisher  
関連DOI
アクセス条件

 
最終更新日
Sep 13, 2021 12:57:12  
作成日
Nov 27, 2012 09:00:00  
所有者
mediacenter
 
更新履歴
Sep 13, 2021    抄録 内容,注記 を変更
 
インデックス
/ Public / (KMD)メディアデザイン研究科 / Master's thesis / Academic Year 2012
 
関連アイテム
 

ランキング

最も多く閲覧されたアイテム
1位 出生率及び教育投... (821) 1st
2位 『うつほ物語』俊... (490)
3位 新自由主義に抗す... (389)
4位 731部隊と細菌戦 ... (358)
5位 『疱瘡除』と『寿... (278)

最も多くダウンロードされたアイテム
1位 Predicting crypt... (2452) 1st
2位 家族主義と個人主... (1916)
3位 中和滴定と酸塩基... (570)
4位 731部隊と細菌戦 ... (564)
5位 猫オルガンとはな... (535)

LINK

慶應義塾ホームページへ
慶應義塾大学メディアセンターデジタルコレクション
慶應義塾大学メディアセンター本部
慶應義塾研究者情報データベース