慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

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ID
KAKEN_26770260seika  
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Release Date
 
Title
Title 近代ドイツにおける食肉観の科学化 : 動物・食品・獣医  
Kana キンダイ ドイツ ニ オケル ショクニクカン ノ カガクカ : ドウブツ・ショクヒン・ジュウイ  
Romanization Kindai Doitsu ni okeru shokunikukan no kagakuka : dōbutsu shokuhin jūi  
Other Title
Title The scientization of meat : animals, food, and veterinarians in modern Germany  
Kana  
Romanization  
Creator
Name 光田, 達矢  
Kana ミツダ, タツヤ  
Romanization Mitsuda, Tatsuya  
Affiliation 慶應義塾大学・経済学部(日吉)・専任講師  
Affiliation (Translated)  
Role Research team head  
Link 科研費研究者番号 : 90549841
Edition
 
Place
 
Publisher
Name  
Kana  
Romanization  
Date
Issued (from:yyyy) 2018  
Issued (to:yyyy)  
Created (yyyy-mm-dd)  
Updated (yyyy-mm-dd)  
Captured (yyyy-mm-dd)  
Physical description
1 pdf  
Source Title
Name 科学研究費補助金研究成果報告書  
Name (Translated)  
Volume  
Issue  
Year 2017  
Month  
Start page  
End page  
ISSN
 
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII Article ID
 
Ichushi ID
 
Other ID
 
Doctoral dissertation
Dissertation Number  
Date of granted  
Degree name  
Degree grantor  
Abstract
本研究は, 「科学」が「食」に介入するようになった歴史的現象を, ドイツにおける獣医学の台頭と食肉検査体制の成立を関連付けながら明らかにしたものである。19世紀半ばまでの検査は, 医学の監視のもと肉屋が行うのが慣例となっており, 消費者が自ら食中毒から身を守ることが期待されていた。実施する自治体の間にも温度差があり, 規則も全国的に統一されていなかった。ところが, 人獣共通感染症を危惧するようになると, 状況は一変する。獣医学者が専門家集団として影響力を持つようになると, 肉屋・人医・消費者を排除することで, 公共と場を中心とする検査体制が1880年代に全国的に確立し, その後, 世界に輸出されていった。
The research was designed to contribute knowledge about the impact of science on the consumption of food, focusing in particular on the role of veterinary medicine in the assessment of meat in nineteenth-century Germany. Before the establishment of a modern and obligatory system of meat inspection during the twentieth century, European states, including German ones, relied on the expertise of butchers, medical practitioners and consumers to protect against meat products. Building on recent international research on the intertwined histories of animal health and food, the investigation was able to show how and why veterinarians came to contest the expertise of all three to construct, by the 1880s, a system of meat inspection in which veterinarians became the principle scientific experts working in newly-built abattoirs. As a model country whose example was emulated across the world, results revealed why butchers, doctors and consumers today have very little to do with meat inspection.
 
Table of contents

 
Keyword
食  

動物  

ドイツ  

食肉検査  

感染症  

獣医学  
NDC
 
Note
研究種目 : 若手研究(B)
研究期間 : 2014~2017
課題番号 : 26770260
研究分野 : 西洋史
 
Language
日本語  

英語  
Type of resource
text  
Genre
Research Paper  
Text version
publisher  
131.113.194.249
Access conditions

 
Last modified date
Nov 12, 2018 15:24:14  
Creation date
Nov 12, 2018 15:24:14  
Registerd by
mediacenter
 
History
Nov 12, 2018    インデックス を変更
 
Index
/ Public / Grants-in-Aid for Scientific Research / Fiscal year 2017 / Japan Society for the Promotion of Science
 
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