慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

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KAKEN_18K11109seika  
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KAKEN_18K11109seika.pdf
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Last updated :Nov 14, 2022
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Release Date
 
Title
Title タンパク質分解系を介したコーヒー成分による生活習慣病予防の分子メカニズムの解析  
Kana タンパクシツ ブンカイケイ オ カイシタ コーヒー セイブン ニ ヨル セイカツ シュウカンビョウ ヨボウ ノ ブンシ メカニズム ノカイセキ  
Romanization Tanpakushitsu bunkaikei o kaishita kōhī seibun ni yoru seikatsu shūkanbyō yobō no bunshi mekanizumu no kaiseki  
Other Title
Title Molecular analysis of preventive effects of coffee constituents on life-style-related diseases via protein degradations  
Kana  
Romanization  
Creator
Name 田村, 悦臣  
Kana タムラ, ヒロオミ  
Romanization Tamura, Hiroomi  
Affiliation 慶應義塾大学・薬学部 (芝共立) ・名誉教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team head  
Link 科研費研究者番号 : 50201629

Name 多胡, めぐみ  
Kana タゴ, メグミ  
Romanization Tago, Megumi  
Affiliation 慶應義塾大学・薬学部 (芝共立) ・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 30445192
Edition
 
Place
 
Publisher
Name  
Kana  
Romanization  
Date
Issued (from:yyyy) 2021  
Issued (to:yyyy)  
Created (yyyy-mm-dd)  
Updated (yyyy-mm-dd)  
Captured (yyyy-mm-dd)  
Physical description
1 pdf  
Source Title
Name 科学研究費補助金研究成果報告書  
Name (Translated)  
Volume  
Issue  
Year 2020  
Month  
Start page  
End page  
ISSN
 
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII Article ID
 
Ichushi ID
 
Other ID
 
Doctoral dissertation
Dissertation Number  
Date of granted  
Degree name  
Degree grantor  
Abstract
コーヒーの生活習慣病の予防効果を分子論的に解明することを目的として研究を遂行した。糖尿病や発がんのリスク要因である抗炎症効果について、コーヒー豆の焙煎成分であるカテコール類が炎症反応のシグナル伝達系を抑えるとともに、生体防御遺伝子群の活性化を引き起こすことを見出した。また、焙煎成分ピロカテコールが認知症の原因物質の1つであるアミロイドβの産生にかかわる分解酵素β-セクレターゼの発現を抑制することを見出した。さらに動物モデルにおいても、海馬で同様の効果があることを明らかにした。以上の結果は、コーヒー豆の焙煎成分が、糖尿病やがん、認知症などの生活習慣病を予防する可能性があることを示唆する。
We have researched to elucidae the preventive effects of coffee consumption on lifestyle-related diseases in molecular bases. Regarding the anti-inflammatory effect, which is a risk factor for diabetes and carcinogenesis, we found that catechols, which are imerged during roasting process of coffee beans, suppress the signal transduction of inflammatory reaction and induce activation of genes for biological defense systems. We also found that the roasting component pyrocatechol suppresses the proteolytic enzyme (β-secretase) involved in the production of amyloid β, which is one of the causative substances of dementia. Furthermore, the effect was observed in the hippocampus of the animal model. These above results suggest that the catechols of roasted coffee beans may prevent lifestyle-related diseases such as diabetes, cancers and dementia.
 
Table of contents

 
Keyword
コーヒー  

生活習慣病  

抗炎症  

認知症  

BACE1  

アミロイドβ  

カテコール  

Nrf2  
NDC
 
Note
研究種目 : 基盤研究 (C) (一般)
研究期間 : 2018~2020
課題番号 : 18K11109
研究分野 : 衛生化学
 
Language
日本語  

英語  
Type of resource
text  
Genre
Research Paper  
Text version
publisher  
Related DOI
Access conditions

 
Last modified date
Nov 14, 2022 11:20:33  
Creation date
May 17, 2022 13:23:26  
Registerd by
mediacenter
 
History
May 17, 2022    インデックス を変更
Nov 14, 2022    Creator Name,Creator Kana,Creator Romanization,Creator Affiliation,Creator Affiliation (Translated),Creator Role,Creator Link,Abstract 内容,Note 注記 を変更
 
Index
/ Public / Grants-in-Aid for Scientific Research / Fiscal year 2020 / Japan Society for the Promotion of Science
 
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