慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

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KAKEN_17H02553seika  
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Release Date
 
Title
Title 醸造業による農村工業化と和食文化の形成に関する地域比較研究  
Kana ジョウゾウギョウ ニ ヨル ノウソン コウギョウカ ト ワショク ブンカ ノ ケイセイ ニ カンスル チイキ ヒカク ケンキュウ  
Romanization Jōzōgyō ni yoru nōson kōgyōka to washoku bunka no keisei ni kansuru chiiki hikaku kenkyū  
Other Title
Title Regional comparative study on rural industrialization by brewing industry and formation of Japanese food culture  
Kana  
Romanization  
Creator
Name 井奥, 成彦  
Kana イオク, シゲヒコ  
Romanization Ioku, Shigehiko  
Affiliation 慶應義塾大学・文学部 (三田) ・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team head  
Link 科研費研究者番号 : 60184371

Name 橋口, 勝利  
Kana ハシグチ, カツトシ  
Romanization Hashiguchi, Katsutoshi  
Affiliation 慶應義塾大学・経済学部 (三田) ・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 00454596

Name 谷本, 雅之  
Kana タニモト, マサユキ  
Romanization Tanimoto, Masayuki  
Affiliation 東京大学・大学院経済学研究科 (経済学部) ・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 10197535

Name 落合, 功  
Kana オチアイ, コウ  
Romanization Ochiai, Kou  
Affiliation 青山学院大学・経済学部・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 10309619

Name 三科, 仁伸  
Kana ミシナ, マサノブ  
Romanization Mishina, Masanobu  
Affiliation 拓殖大学・商学部・准教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 10825152

Name 中西, 聡  
Kana ナカニシ, サトル  
Romanization Nakanishi, Satoru  
Affiliation 慶應義塾大学・経済学部 (三田) ・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 20251457

Name 市川, 大祐  
Kana イチカワ, ダイスケ  
Romanization Ichikawa, Daisuke  
Affiliation 北海学園大学・経済学部・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 20364226

Name 花井, 俊介  
Kana ハナイ, シュンスケ  
Romanization Hanai, Shunsuke  
Affiliation 早稲田大学・商学学術院・教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 70212149

Name 青木, 隆浩  
Kana アオキ, タカヒロ  
Romanization Aoki, Takahiro  
Affiliation 国立歴史民俗博物館・大学共同利用機関等の部局等・准教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 70353373

Name 前田, 廉孝  
Kana マエダ, キヨタカ  
Romanization Maeda, Kiyotaka  
Affiliation 慶應義塾大学・文学部 (三田) ・准教授  
Affiliation (Translated)  
Role Research team member  
Link 科研費研究者番号 : 90708398

Name 小杉, 亮介  
Kana コスギ, リョウスケ  
Romanization Kosugi, Ryosuke  
Affiliation  
Affiliation (Translated)  
Role Collaborator  
Link  

Name 田中, 醇  
Kana タナカ, アツシ  
Romanization Tanaka, Atsushi  
Affiliation  
Affiliation (Translated)  
Role Collaborator  
Link  
Edition
 
Place
 
Publisher
Name  
Kana  
Romanization  
Date
Issued (from:yyyy) 2023  
Issued (to:yyyy)  
Created (yyyy-mm-dd)  
Updated (yyyy-mm-dd)  
Captured (yyyy-mm-dd)  
Physical description
1 pdf  
Source Title
Name 科学研究費補助金研究成果報告書  
Name (Translated)  
Volume  
Issue  
Year 2022  
Month  
Start page  
End page  
ISSN
 
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII Article ID
 
Ichushi ID
 
Other ID
 
Doctoral dissertation
Dissertation Number  
Date of granted  
Degree name  
Degree grantor  
Abstract
本研究では日本各地の醤油醸造業者、酒造業者などの調査、研究を行い、その発展の地域的基盤と地域の食文化への影響を考察した。
醤油醸造業では、青森県野辺地の野坂家、千葉県銚子のヤマサ醤油株式会社及び野田の髙梨家(キッコーマンの源流の一つ)、愛知県半田の小栗家、富山県射水の片口家、大分県中津の菊池家で調査、研究を行い、酒造業では、兵庫県灘五郷、東広島、山口県下関、福岡県久留米において地域振興との関連を研究し、いずれも多くの成果が得られた。また、半田の料亭末廣の史料調査も行った。
総じて日本近代化過程における醸造業の貢献度の高さと、地域の食文化への影響の大きさを明らかにすることができた。
In this study, we investigated and researched soy sauce brewers and sake brewers in various parts of Japan, and considered the regional basis of their development and the impact on the local food culture.
In the soy sauce brewing industry, we conducted surveys and research at the Nosaka family in Noheji, the Yamasa Shoyu Co., Ltd. in Choshi, and the Takanashi family in Noda (one of the origins of Kikkoman), the Oguri family in Handa, the Kataguchi family in Imizu, the Kikuchi family in Nakatsu, and in the sake brewing industry, we researched the relationship with regional development in Nada, Higashihiroshima, Shimonoseki, and Kurume, and obtained many results. And we also conducted a historical research on the restaurant Suehiro in Handa.
Overall, we were able to clarify the high degree of contribution of the brewing industry to the process of modernization of Japan and the magnitude of its impact on the local food culture.
 
Table of contents

 
Keyword
醸造業  

農村工業  

和食文化  

地域比較  
NDC
 
Note
研究種目 : 基盤研究 (B) (一般)
研究期間 : 2017~2020
課題番号 : 17H02553
研究分野 : 日本経済史
 
Language
日本語  

英語  
Type of resource
text  
Genre
Research Paper  
Text version
publisher  
Related DOI
Access conditions

 
Last modified date
Dec 11, 2024 14:58:37  
Creation date
Dec 11, 2024 14:40:34  
Registerd by
mediacenter
 
History
Dec 11, 2024    インデックス を変更
Dec 11, 2024    Creator Name,Creator Kana,Creator Romanization,Creator Affiliation,Creator Affiliation (Translated),Creator Role,Creator Link,Creator 著者ID,Abstract 内容,Note 注記 を変更
 
Index
/ Public / Grants-in-Aid for Scientific Research / Fiscal year 2022 / Japan Society for the Promotion of Science
 
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