慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)KeiO Associated Repository of Academic resources

慶應義塾大学学術情報リポジトリ(KOARA)

ホーム  »»  アイテム一覧  »»  アイテム詳細

アイテム詳細

アイテムタイプ Article
ID
AN0006957X-00000094-0001  
プレビュー
画像
thumbnail  
キャプション  
本文
AN0006957X-00000094-0001.pdf
Type :application/pdf Download
Size :104.2 KB
Last updated :May 23, 2023
Downloads : 224

Total downloads since May 23, 2023 : 224
 
本文公開日
 
タイトル
タイトル Birth of "Authentic" in Japanese bar culture : focusing on the history of bartenders from the Meiji to the Showa era  
カナ  
ローマ字  
別タイトル
名前  
カナ  
ローマ字  
著者
名前 関, 駿平  
カナ セキ, シュンペイ  
ローマ字 Seki, Shumpei  
所属 慶應義塾大学大学院社会学研究科社会学専攻後期博士課程3年  
所属(翻訳)  
役割  
外部リンク  
 
出版地
東京  
出版者
名前 慶應義塾大学大学院社会学研究科  
カナ ケイオウ ギジュク ダイガク ダイガクイン シャカイガク ケンキュウカ  
ローマ字 Keiō gijuku daigaku daigakuin shakaigaku kenkyūka  
日付
出版年(from:yyyy) 2023  
出版年(to:yyyy)  
作成日(yyyy-mm-dd)  
更新日(yyyy-mm-dd)  
記録日(yyyy-mm-dd)  
形態
 
上位タイトル
名前 慶応義塾大学大学院社会学研究科紀要 : 社会学心理学教育学 : 人間と社会の探究  
翻訳 Studies in sociology, psychology and education : inquiries into humans and societies  
 
94  
2023  
 
開始ページ [1]  
終了ページ 13  
ISSN
0912456X  
ISBN
 
DOI
URI
JaLCDOI
NII論文ID
 
医中誌ID
 
その他ID
 
博士論文情報
学位授与番号  
学位授与年月日  
学位名  
学位授与機関  
抄録
This study aims to identify the factors that led to the emergence of "Authentic" bar culture in Japan, based on the history of bartenders from the Meiji to the Showa era. Bar culture is an imported culture. Today, the terms "Japanese bartending" and "authentic bar" in Japan are attracting attention; however, their origins are unclear. Hobsbawm and Ranger (1983) argue that traditional values are sometimes fabricated to assert a group's legitimacy. Thus, one may infer that at some point, the Japanese bar culture was imported but eventually took on its own authenticity, which is reflected today, and from which it must claim its collective legitimacy. A review of historical data reveals that "Authentic" in Japanese bar culture originated when bartenders working in cafés objected to sexual elements, developed their norms, and established their associations. "Authentic Japanese bar culture" was eventually formed, and the term was popularized. This study will analyze the current bar culture in Japan. This will provide clarity on the history of bars in Japan and their relation to the café culture of Ginza. This discussion contributes to the study of the history of cafés, which until now has focused only on Jokyu (女給/women waitress) and consumers.
 
目次

 
キーワード
Drinking Culture  

Bar  

Café  

Ginza  

Bartender  
NDC
 
注記
論文
 
言語
英語  
資源タイプ
text  
ジャンル
Departmental Bulletin Paper  
著者版フラグ
publisher  
関連DOI
アクセス条件

 
最終更新日
May 23, 2023 13:17:57  
作成日
May 23, 2023 13:17:57  
所有者
mediacenter
 
更新履歴
May 23, 2023    インデックス を変更
 
インデックス
/ Public / 社会学研究科 / 慶応義塾大学大学院社会学研究科紀要 / 94 (2023)
 
関連アイテム
 

ランキング

最も多く閲覧されたアイテム
1位 『疱瘡除』と『寿... (384) 1st
2位 731部隊と細菌戦 ... (362)
3位 新自由主義に抗す... (339)
4位 出生率及び教育投... (324)
5位 物語に基づく反復... (290)

最も多くダウンロードされたアイテム
1位 中和滴定と酸塩基... (724) 1st
2位 アセトアニリドの... (568)
3位 日本における美容... (436)
4位 学生の勉強方法に... (417)
5位 新参ファンと古参... (342)

LINK

慶應義塾ホームページへ
慶應義塾大学メディアセンターデジタルコレクション
慶應義塾大学メディアセンター本部
慶應義塾研究者情報データベース