介護老人保健施設5施設に入所する要介護度1~3の高齢者63名(男性18名/女性45名, 平均年齢85歳)で, 以下の項目を測定した。すなわち, 1)体重, 体組成・細胞外液/内液比(多周波インピーダンス分光法), 2)基礎代謝量(呼気ガス分析装置, Quark RMR, COSMED, Italy), 3)総エネルギー消費量(二重標識水法), 4)握力, ピンチ力, 最大舌圧, 6m歩行速度(自立歩行が可能な者), 身体活動量(活動量計), 5)質問紙法 : 日常生活機能(Barthel指数), 意欲(Vitality指数), 栄養状態(MNA-SF), 食欲(CNAQ, SNAQ), 精神健康状態(WHO-5), サルコペニアのスクリーニング(SARC-F), 6)血液指標 : アルブミン, プレアルブミン, CRP, 高感度CRP, IL-6, Retinol結合蛋白, free T3, free T4, TSH, である。
基礎代謝量は846±126 kcal/日, 総エネルギー消費量は1164±198 kcal/日であった。PAL(=総エネルギー消費量/基礎代謝量)は男女ともに1.38で, 厚生労働省「日本人の食事摂取基準(2015年版)」における高齢者(70歳以上)の身体活動レベルI(低い)に相当するPAL=1.45に比べて低値であった。PALと関連する指標として, Barthel指数の歩行スコア(45m以上の歩行の可否, 介助の有無), 加速度計の座位時間, WHO-5, 血中アルブミン値, free T3が有意な相関を認めた。これらの指標に加え, 除脂肪体重, 体脂肪率, Barthel指数の他のスコアが, 総エネルギー消費量と有意な相関を認めた。一方, 各施設の献立と残食率から計算した摂食量は総エネルギー消費量より大きく, 食事の吸収率が低下している可能性も示唆された。現在1年後の予後調査を施行し, 体重, 自立度等の変化の評価を行なっている。今後, 縦断的な虚弱の進行と諸指標の関連についてまとめる予定である。
The purpose of this study is to evaluate the relationship of energy metabolism and its background factors to the progression of frailty in nursing home residents. In 63 subjects (18 men/45 women, 85 years in average, nursing care level 1 to 3), the following measurements were made : 1) weight and body composition, 2) basal metabolic rate (BMR), 3) total energy expenditure (TEE) using doubly labeled water method, 4) grip and pinch strength, maximum tongue pressure, 6-m walking speed, and physical activity evaluated using tri-axial accelerometers, 5) questionnaires (Barthel Index, Vitality Index, MNA-SF, CNAQ, SNAQ, WHO-5, SARC-F), and 6) blood markers (albumin, prealbumin, CRP, hs-CRP, IL-6, retinol binding protein, free T3, free T4, TSH).
BMR and TEE were 846±126 kcal/d and 1164±198 kcal/day, respectively. PAL was 1.38 for both men and women, which was lower than the value for elderly people (over 70 years) with low physical activity level (level I) adopted in the Dietary Reference Intakes for Japanese 2015. PAL showed significant correlations with the walking score of Barthel Index, sedentary time assessed with accelerometers, scores of WHO-5, serum albumin, and free T3 values. In addition to these indices, lean body mass, % body fat, and other scores of Barthel Index were also correlated with TEE. Meanwhile, food consumption assessed from the menus of each facility and individual leftover rates exceeded TEE, suggesting the possibility of decreased meal absorption rate in these subjects. We are now conducting one-year follow-up surveys to evaluate changes in weight, body composition, and various indices of frailty. Further analysis will be made regarding the relationship of the energy metabolism to the longitudinal changes in frailty.
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